Les Rijmen

Algemene doelen:

- Door speels aanbieden van eenvoudige woorden de kinderen laten/leren  

   rijmen.

- Taalontwikkeling.

 

Doelen voor deze les/activiteit:

- De kinderen met Sinterklaas woorden laten rijmen.

 

Leersituaties

Didactische werkvormen. Wat doet de leerkracht?

Tijd

Leeractiviteit. Wat doen de leerlingen?

Organisatie/

Materialen.

Inleiding

Ik vertel dat Sinterklaas veel soorten Pieten heeft. Inpak-pieten, wegwijspieten en ook rijmpieten. Nu heeft Sinterklaas aan mij gevraagd of ik even wilde kijken of jullie ook kunnen rijmen, want Sinterklaas kan wel wat hulp gebruiken. Hij heeft het erg druk met cadeautjes enzo.

1 min

Het kind luistert en wil natuurlijk Sinterklaas wel even helpen.

Ik zit met 1 kind aan een tafeltje met het formulier voor mij.

Kern

Ik laat het kind mijn zelfgemaakte woord formulier, met de sint plaatjes, zien. Ik vraag aan het kind; Wat rijmt er op Sint? Ik stimuleer ze om goed na te denken. Ik laat ze eerst zelf een tijdje na denken. Ik geef nog geen aanwijzingen.  Wanneer het kind geen rijmend woord op bv. Sint kan vinden ga ik eerst verder met een ander woord. Aan het eind kom ik dan nog even terug op het woord Sint.

 

Als het kind er dan echt niet uit komt geef ik hem/haar een aanwijzing over een woord dat rijmt op Sint of ik zeg de eerste letter. Dit vermeld ik dan op het formulier.

Ik vermeld alle woorden die het kind zegt op het formulier.

? min

Het kind denkt goed na voordat hij/zij wat zegt. Wanneer het kind meerdere rijmwoorden kent noemt hij/zij deze allemaal op.

 

Afsluiting

Ik bedank het kind en ik zeg dat ik het rijmwoorden formulier doorgeef aan Sinterklaas. Dit formulier komt in de persoonlijke map van ieder kind.

-

-

-

 Het werkblad:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Naam:

Datum:

 

Wat rijmt er op:

 


Sint:

Piet:

Stoomboot:

 

Schoen:

 

 

 

Paard:  


Dak:

4k

 

 

 

Schoorsteen:

 

Snoep:

 

Pepernoot:2k

 

Terug