Torens bouwen

Voorbereiding:

Midden in de kring staat een tafel. Hierop staan verschillende torens. De torens kun je bouwen met blokken uit de blokkenhoek. Verzamel ook alvast wat kosteloos materiaal, lijm, verf, kwasten en scharen op een tafel buiten de kring.

Inleiding:

Bekijk samen met de kinderen de torens. Probeer verschillende structuren naar voren te brengen. Bouw een paar sterke en een paar minder sterke  torens. Vraag de kinderen welke toren het sterkste is en waarom. En welke het zwakste is en waarom. Wanneer de kinderen niet zelf ontdekken welke toren het stevigste is gebouwd, leg je dat uit. Je kunt eventueel de structuur van de muren in de klas bekijken.

Kern:

Je kondigt speelwerktijd aan. Laat de kinderen in de bouwhoek torens bouwen van blokken. Spreek af dat de torens niet hoger mogen dan hun eigen lengte. Ga met een ander groepje aan een tafel torens bouwen van kosteloos materiaal. Wanneer de torens af zijn mogen de kinderen op een andere tafel hun toren versieren of beschilderen. Wanneer ze daar mee klaar zijn gaan ze spelen. Laat zo alle kinderen aan de beurt komen.

Afsluiting:

Zet alle torens bij elkaar, zodat het net een stad is. Is het gelukt? Zijn de torens stevig? zit er een constructie in? Praat hier nog even over met de kinderen. De kinderen kunnen nu ook straten tussen de torens gaan maken, zodat er een hele stad ontstaat.