Een les over de verkiezingen

Voorbereiding:

Haal van internet informatie af over de komende verkiezingen.  www.stemwijzer.nl

Bestudeer de informatie, zodat je weet waar je het over hebt.

Regel een stembus, of iets wat er op lijkt en een stapel kleine witte kaartjes.

Inleiding:

Vertel de kinderen dat de verkiezingen er aan komen. Vraag of zij weten wat dat is? Wanneer het woord democratie niet valt leg je uit wat dat betekent. Democratie: een staatsvorm waarbij de leiding gekozen wordt door het volk.

Hierna leg je uit dat partijen plannen maken voor de toekomst van Nederland en dat mensen daar op kunnen stemmen. Geef enkele voorbeelden van de huidige partijen. Het is leuk om van iedere partij iets te vertellen en meteen de lijsttrekker even te noemen.

Hierna deel je groepjes in. Ieder groepje is een politieke partij. Zij gaan samen nadenken over plannen voor Nederland. Het moeten serieuze plannen zijn.

Wanneer de plannen opgeschreven zijn, mogen de kinderen in hun groepje een lijsttrekker kiezen. Deze persoon zal het woord voeren en moet het volk proberen te overtuigen.

Tenslotte wordt er een naam verzonnen voor de partij.

Voor dit alles  krijgen de kinderen 30 minuten de tijd. Bespreek van te voren met ze wanneer de partij plannen klaar moeten zijn.

Kern:

De partijen hebben plannen gemaakt, een woordvoerder gekozen en een naam verzonnen. Om de beurt komt er een lijsttrekker naar voren. Iedere lijsttrekker mag vertellen hoe de partij heet, waar de partij voor staat en waarom. Dit praatje duurt een paar minuten per lijsttrekker. Vat op het bord iedere partij kort samen.

Afhangend van hoe groot de klas is duurt dit ongeveer 20 min.

Afsluiting:

Ieder kind krijgt een kaartje. Je verteld dat ze zelf mogen gaan stemmen. Maar ze schrijven hun stem pas op bij het stembusje. Anders kunnen kinderen elkaar beinvloeden tijdens het opschrijven. Bij de stembus zelf kan het kind anoniem stemmen. Je mag niet op je eigen partij stemmen (kinderen stemmen anders altijd op zichzelf en dan wordt de uitslag niet zo spannend).

Om de beurt stemmen de kinderen.

Wanneer iedereen heeft gestemd haal je de stemmen eruit en telt ze door er steeds eentje te pakken, die op te lezen en dan een streepje op het bord te zetten achter deze partij.

Wanneer alle stemmen geteld zijn bespreek je het na.

Terug